Aktuelnosti

Direkcija objavljuje Javni oglas za polaznike osnovne policijske obuke

31.12.2012



Broj:20-07-34-2-636-4/12

Datum: 28.12.2012.godine

Na osnovu člana 49.  Zakona o policijskim službenicima Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH“, br. 27/04, 63/04, 5/06, 33/06, 58/06, 15/08, 63/08 ,35/09 i 7/12), člana 6. Pravilnika o postupku izbora, metodu, načinu, sustavu bodovanja, testiranja i zapošljavanja kandidata za polaznike osnovne policijske izobrazbe prve i druge razine u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, broj 20-07-34-2-353-4/12 od 19.10.2012.godine, zaključaka sa kolegija ravnatelja održanog dana 01.12.2012.godine, Odluke o pokretanju procedure javnog oglašavanja zapošljavanja policijskih službenika-kadeta, broj 20-07-34-2-636-2/12 od 21.12.2012.godine i Rješenja o imenovanju Povjerenstva za izbor  u proceduri zapošljavanja policijskih službenika-kadeta, u činu-„policajac“-SSS, u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine broj :

20/07-34-2-636-3/12 od 21.12.2012. godine, Povjerenstvo za izbor kandidata , raspisuje

JAVNI NATJEČAJ

za prijam kandidata za pohađanje osnovne izobrazbe-kadeta u činu-„policajac“ u Direkciji za koordinaciju

policijskih tijela Bosne i Hercegovine

Sektor za osiguranje VIP osoba i objekata.....................broj izvršitelja -50

Za zasnivanje radnog odnosa policijskih službenika kandidati moraju ispunjavati sledeće opće uvjete predviđene članom 46. Zakona o policijskim službenicima Bosne i Hercegovine :

     -     državljanstvo BiH,

     -     starosna dob od 18-27 godina,

     -   za početni čin „policajac“ najmanje četvrti stupanj školske spreme, da su zdravstveno sposobni za vršenje poslova policijskog službenika, da u posljednje 3 godine od dana oglašavanja upražnjenog radnog mjesta osoba nije otpuštena iz državne službe kao rezultat stegovne mjere iz institucija državne uprave ili iz vojne službe u BiH, da protiv kandidata nije pokrenut kazneni postupak ili/i da nije izrečena pravomoćna kazna zatvora za kazneno djelo osim za kaznena djela protiv sigurnosti prometa, u skladu sa kaznenim zakonodavstvom, da nije odbio da se pojavi pred Međunarodnim kaznenim tribunalom za bivšu Jugoslaviju kao osoba optužena od strane tog tribunala.

Pored općih uvjeta koji se odnose na prijam u radni odnos policijskih službenika kandidati za prijam moraju ispunjavati sljedeće posebne uvjete predviđene članom 4. Pravilnika o postupku izbora, metodu, načinu, sustavu bodovanja, testiranja i zapošljavanja kandidata za polaznike osnovne policijske obuke prve i druge razine u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, i to:

-          da ima položen vozački ispit „B“ kategorije,

-          da na dan zatvaranja natječaja ima najmanje 18 godina i da nije stariji od 27 godina,

-          da poznaje rad na računaru.

Prije donošenja odluke o izboru kandidata za popunu upražnjenih radnih mjesta predloženi kandidati bit će predmet sigurnosne provjere u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka („Službeni glasnik BiH“ , br. 54/04 i 12/09), kao i odredbama podzakonskih propisa donesenih na osnovu navedenog Zakona. U slučaju da predloženi kandidat ne prođe sigurnosne provjere bit će predložen sljedeći kandidat sa liste koji taj uvjet ispunjava.

Neophodni dokumenti koji se dostavljaju uz prijavu na javni natječaj:

1.       dokaz o državljanstvu - uvjerenje o državljanstvu BiH ne starije od 3 mjeseca,

2.       izvod iz matične knjige rođenih ne starije od 3 mjeseca,

3.       dokaz o završenom IV stupnju školske spreme,

4.       potvrda ili uvjerenje poslodavca - državnog organa ili institucije da kandidat u posljednje 3 godine od dana objavljivanja javnog natječaja nije otpušten iz organa državne službe kao rezultat stegovne mjere na bilo kojem nivou vlasti u BiH ili iz vojne službe (za kandidate koji su bili ili su još uvijek zaposleni u državnim organima i institucijama ili vojsci), odnosno ovjerena izjava kandidata da u posljednje 3 godine od dana objavljivanja javnog natječaja nije otpušten iz organa državne službe kao rezultat stegovne mjere na bilo kojem nivou vlasti u BiH ili iz vojne službe (za kandidate koji nisu niti su  bili  zaposleni u državnim organima i institucijama ili vojsci). Ovjera izjave vrši se kod nadležnog tijela,

5.       izjava kandidata ovjerena od strane nadležnog tijela da kandidat nije obuhvaćen odredbom člana IX stav.1 Ustava BiH,

6.       ovjerenu izjavu da kandidat posjeduje položeni vozački ispit „B“ kategorije,

7.       potvrdu o poznavanju rada na računaru (operativni sustav “Windows“ i „Office“).

Napomena:

a) Povjerenstvo će opći uvjet koji se odnosi na činjenicu kaznenog kažnjavanja iz člana 46.stav 1.tačka g) Zakon o policijskim službenicima BiH kao i dokaza o nevođenju kaznenog postupka, utvrditi naknadno po službenoj dužnosti i to za kandidate koji su uspješno završili testiranje i koji su predloženi za popunu upražnjenih radnih mjesta.

b) Liječničko uvjerenje, kao opći uvjet će  dostaviti naknadno samo oni kandidati koji su uspješno završili testiranje i koji su predloženi za popunu upražnjenih radnih mjesta.

Kandidati koji blagovremeno dostave potpune prijave i dokažu da ispunjavaju opće i posebne uvjete imaju pravo pristupa testiranju, koje u skladu sa članom 51. Zakona o policijskim službenicima BiH uključuje slijedeće:

  1. test općeg znanja , uključujući pismeni rad (interpretacija, gramatika, poseban pisani test i esej),
  2. test tjelesne sposobnosti, predviđen Pravilnikom o postupku izbora , metodu, načinu, sustavu bodovanja, testiranja i zapošljavanja kandidata za polaznike osnovne policijske obuke prvog i drugog stupnja u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine,
  3. liječnički pregled uključujući psiho test i intervju.
  4. intervju

Kandidat koji ne ostvari eliminacijski prag bodova na jednom od testova ( testovi iz točke a. i b.) ili se utvrdi da ne zadovoljava kriterije pod točkom c. i d. isključuje se iz daljeg procesa odabira.

Test općeg znanja obuhvatit će pitanja iz sljedećih oblasti: Ustavno pravno uređenje Bosne i Hercegovine, Upravno pravo i organizacija uprave u Bosni i Hercegovini, Zakon o policijskim službenicima Bosne i Hercegovine, Zakon o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o agencijama za podršku policijskoj strukturi Bosne i Hercegovine, Uputstvo o načinu vršenja uredskog poslovanja ministarstava,službi, institucija i drugih tijela Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Kazneni zakon i Zakon o kaznenom postupku Bosne i Hercegovine.

Težina pitanja bit će prilagođena stupnju stručne spreme u skladu sa uvjetima za pristup u početni čin “policajac“.

Lista propisa sa brojevima službenih glasnika u kojima su objavljeni dostupan je na Oglasnoj tabli Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine i web stranici Direkcije.

Pisani rad iz bosanskog, srpskog ili hrvatskog jezika bodovat će se po sljedećim kriterijima : poznavanje pravopisa, izražavanje, urednost, odgovor na zadatu temu i kompozicija teksta.

Za svaki točan odgovor na posebnom pisanom testu kandidat dobija po jedan bod, a za pisanje eseja kandidat može dobiti najviše 10 bodova. Za prolaz na posebnom pisanom testu kandidat treba da ostvari najmanje 6 bodova. Za prolaz kod pisanja eseja kandidat mora da ostvari najmanje 3 boda. Ukoliko kandidat ne ostvari prolazni broj bodova eliminira se iz dalje procedure. Najveći broj bodova testa općeg znanja je 35.

Eliminacijski prag za test tjelesne sposobnosti predstavlja rezultat tjelesnih testova ispod zadovoljavajućeg minimuma, utvrđen standardiziranim testom koji je sastavni dio Pravilnika o postupku izbora, metodu, načinu, sustavu bodovanja, testiranja i zapošljavanja kandidata za polaznike osnovne policijske obuke prve i druge razine u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, koji je dostupan na oglasnoj tabli Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovi i web stranici Direkcije.

O vremenu i mjestu testiranja kandidati koji ispunjavaju opće i posebne uvjete i koji dostave svu potrebnu dokumentaciju bit će naknadno izvješteni putem telefona ili e-mail adrese.

Nominirani kandidati prije upućivanja na obuku i školovanje će biti podvrgnuti sigurnosnim provjerama od strane službenika Državne agencije za istrage i zaštitu, SIPA-e BiH, u skladu sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka, („Službeni glasnik BiH“, broj 54/04 i 12/09 ) kako bi se izbjegle eventualne posledice u slučaju utvrđivanja sigurnosne smetnje.

U skladu sa članom 4. Zakona o policijskim službenicima Bosne i Hercegovine struktura policijskih službenika u policijskim organima uopće odražava nacionalnu strukturu pučanstva BiH, prema popisu pučanstva iz 1991.g. te će se prilikom utvrđivanja konačne liste uspješnih kandidata voditi računa o nacionalnoj strukturi u skladu sa Odlukom, broj 20-07-34-2-636-2/12 od 21.12.2012.godine.

Kandidati su dužni postupati u skladu sa navedenim obavjestima Povjerenstva, jer u slučaju nepostupanja po pomenutim obavjestima smatrat će se da je kandidat odustao od prijave na Javni natječaj.

Tražena dokumentacija –dokazi o ispunjenosti općih i posebnih uvjeta Javnog natječaja predaju se u izvorniku ili ovjerenoj preslici i ne podliježu vraćanju.

Prijava na Natječaj sa traženom dokumentacijom se podnosi na posebnom obrascu koji se može preuzeti na web stranici Direkcije u roku od  30 dana od dana objavljivanja Javnog natječaja, neposrednom predajom putem pisarnice Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine ili preporučenom poštom, na adresu:

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine

 „Javni natječaj za početni čin“policajac“

Aleja Bosne Srebrene bb

71000 Sarajevo

Kandidat je obavezan da uz potpis na prijavnom obrascu ,upiše broj osobne karte, te datum i mjesto izdavanja.

Napominje se da trajanje osnovne izobrazbe za kadete iznosi dvanaest mjeseci, a po zasnivanju radnog odnosa probni rad traje ukupno dvanaest mjeseci.

Nepotpune, neblagovremene i neuredne prijave, kao i kopije tražene dokumentacije koje nisu ovjerene neće se uzimati u razmatranje.                            

Prijavni obrazac za prijem kandidata za pohađanje osnovne policijske obuke – kadeta prvog i drugog nivoa u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine možete preuzeti ovdje.

Spisak Zakonskih i Podzakonskih akata iz kojih su se kandidati dužni spremati za test opšteg znanja, koji se prijave na Javni oglas za pohađanje osnovne obuke –kadeta za čin „policajac“u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine :

-Ustavno pravno uređenje Bosne i Hercegovine,

-Upravno pravo i organizacija uprave u Bosni i Hercegovini („Službeni glasnik BiH“,

br. 32/02 i 102/09),

-Zakon o policijskim službenicima Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH“, br.27/04, 63/04, 05/06, 33/06, 58/06, 15/08, 63/08, 35/09 i 7/12),

-Zakon o Direkciji za kooordinaciju policijskih tijela i o agencijama za podršku policjskoj strukturi Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH“, broj 36/08),

-Krivični zakon Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH“, br. 3/03, 32/03, 37/03, 54/04, 61/04, 30/05, 53/06, 55/06, 32/07 i 8/10),

- Zakon o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH“,br. 3/03, 32/03, 36/03, 26/04, 63/04, 13/05, 48/05, 46/06, 76/06, 29/07, 32/07, 53/07, 76/07, 15/08, 58/08, 12/09, 16/09 i 93/09),

-Uputstvo o načinu vršenja kancelarijskog poslovanja ministarstva, službi, institucija i drugih tijela Vijeća ministara Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH“, br.35/03, 92/05 i 40/07),

-Pravilnik o postupku izbora, metodu, načinu, sistemu bodovanja, testiranja i zapošljavanja kandidata za polaznike osnovne policijske obuke prvog i drugog nivoa u Direkciji za kooordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine.